Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/barhandelcloud.dk/public_html/barfod/wp-includes/post-template.php on line 284

Smerter i hæl

ikoner_smaa-04

Obs
Smerte i hælen kan være tegn på hælspore, som er en lille knogletilvækst på hælen. Det kan bl.a. skyldes fejlstillinger i foden, som gør, at man overbelaster sine muskler og hælene.

Smerter i hælen kan også være tegn på en betændelseslignende tilstand i svangsenens hæfte på hælknoglen. Tilstanden opstår af overbelastning som følge af fejlstillinger, hyper pronation (hvor foden falder for meget ind mod indersiden), dårligt fodtøj (hvor skosåler er tynde frem for bløde og stødabsorberende), meget stående og gående arbejde på hårdt underlag eller hurtig øgning af træning/belastning.

Revner i hælen kan også give smerter. Revnerne kan skyldes brug af sko med rem om hælen, slippers og badetøfler, da det betyder, at hælen slipper sålen for hvert skridt og bliver stødt, hver gang foden sættes i. Men det kan også skyldes, at man træder hårdt ned på sine hæle.

ikoner_smaa-02

De gode råd
Alt afhængig af årsagen kan man behandle smerter i hælen med:

> et stødabsorberende hælindlæg, der aflaster hælsporen
> at bruge fodtøj med kraftigere såler og stødabsorption
> at få rettet op på den fejlstilling, der kan være årsagen

Derudover tilrådes daglig brug af creme og sko, der sidder fast på fødderne.

Øvelse:
Hvis smerterne skyldes en betændelseslignende tilstand i svangsenen, er det en god ide at bevæge foden godt igennem, inden du træder ud af sengen om morgenen. Sørg for at strække svangsenen godt, fx ved at lægge et viskestykke omkring forfod og tæer og derefter trække tæerne opad. Massage af senen inden belastning er også godt.